L’Ajuntament de Quart ha endegat enguany la iniciativa Terra i Gastronomia, les jornades de cuina i terrissa a Quart, amb l’objectiu d’impulsar al municipi els sectors de la restauració i de la terrissa a través de la seva unió. Amb aquesta finalitat es van organitzar diverses propostes de difusió i promoció de la cuina amb terrissa al llarg de tot el mes d’octubre, les quals han comptat amb una gran acceptació i col·laboració de la ciutadania.

L’alcalde del municipi de Quart, Carles Gutiérrez, ha volgut destacar que «ens sentim molt satisfets de l’acollida d’aquestes jornades que difon una vessant del poble tant important com és la terrissa i en dona a conèixer un dels seus usos principals» i, ha afegit que «ja podem anunciar que repetirem aquesta iniciativa l’any vinent i la millorarem, donant-li una vessant més professional, sense abandonar el seu caire més popular». Així mateix ha volgut «agrair a totes les associacions del municipis que ho han fet possible», entre elles l’Associació de Terrissaires Artesanals de Quart, l’Associació Amb Ulls de Dona, l’Associació de Dones de Palol i l’Associació de Jubilats, «i molt especialment a la col·laboració de la família d’en Josep Mestres, els quals a pesar del trist moment que estan vivint, van assistir a l’acte del dia 23 i van seguir de prop el seu desenvolupament».

437 Plats Terrissers

En total, al llarg del mes d’octubre, 437 persones han pogut tastar el Plat Terrisser d’aquest 2021, una recepta que ha servit de fil conductor en les diverses activitats que s’han realitzat i es basa en una recepta sorgida de l’estudi de la gastronomia històrica de la zona, que anirà canviant cada any. Enguany la recepta s’ha centrat en el pollastre rostit en terrissa, un aliment que dècades enrere només es consumia en esdeveniments especials i celebracions.

Concretament, 185 d’aquests Plats Terrissers (un 42% del total) s’han servit als 5 establiments d’alimentació que s’han adherit al cicle gastronòmic: Quart Plat, Nou Quart, Can Mascort, L’Atuell i Bar Màlaga. Els establiments n’han fet una valoració molt positiva d’aquest nou projecte que vol donar a conèixer els beneficis i el sabor especial de les receptes que realitzades amb aquesta tipologia d’atuells. A més, durant la castanyada es van fer públics els cinc guanyadors del sorteig d'aquest cicle que s'enduran un àpat gratuït al mateix establiment, un davantal de Terra i Gastronomia i un fogó de ceràmica de Ceràmiques Marcó creat per Irene Segarra.

Aquest plat també l’han pogut tastar les prop de 30 persones que han participat en l’activitat coorganitzada conjuntament amb el Consorci de les Gavarres de la Diputació de Girona, els dissabtes al matí. S’ha tractat d’unes jornades que han destacat la terrissa negra de Quart a través de la visita a l’obrador de can Bonadona, únic del municipi on es realitza la ceràmica negre, i la visita guiada al Museu de la Terrissa de Quart, el qual ha obert les seves portes per a l’ocasió.

El 23 d’octubre, un dia per al record

La resta de Plats Terrissers es van tastar durant el dinar popular del Dia de l’Oller Josep Mestres. Aquest va ser un dia ple d’emocions dedicat a homenatjar Josep Mestres i tot el que ha significat pel municipi de Quart amb l’objectiu de que el seu record perduri en la memòria col·lectiva.

Des de les deu del matí fins a passades les nou del vespre, es van anar concatenant diverses activitats que comptaven amb el denominador comú de la terrissa. Més de cinc-centes persones, tant de Quart com de municipis com d’altres municipis (Girona, Bescanó, Vidreres, Banyoles, Palamós, Riudellots de la Selva,...) van participar en la jornada.

La primera activitat va ser la gimcana familiar Terrissa Adventure, la qual va comptar amb les rialles i l’esforç de prop de cent-cinquanta persones. Totes elles, i de forma conjunta, van formar un gran mural dedicat a Josep Mestres, el qual va presidir les havaneres del vespre.

A partir de les dues del migdia la Plaça de les Terrisseres va acollir les més de dos-centes persones que van venir a tastar el Plat Terrisser 2021. Tanmateix, des de les 11 hores del matí, les tres associacions socials del municipi, van estar demostrant en directe com es cuinava aquest plat tradicional amb cassola de terrissa.

Després de dinar grans i petits van poder gaudir del conta contes del mestre terrisser i dels tallers de torn de fang que va realitzar l’Associació de Terrissaires Artesanals de Quart. Aquest últim va ser una divertida activitat pels infants. Amb les seves pròpies mans van poder mollejar el fang mentre el torn el feia girar, peça que es van poder endur de record.

Finalment, a les set del vespre va començar la cerimònia d’homenatge a Josep Mestres amb més de dues centes persones assistents, inclosa la seva família. Tant el president de l’Associació de Terrissaires Artesanals de Quart, Eloi Mora, com l’alcalde del municipi, Carles Gutiérrez, van adreçar unes paraules al públic. A continuació es va projectar un emotiu vídeo homenatge al mestre oller que es va centrar tant en la seva faceta com a terrissaire com en la seva vinculació amb el poble i en la seva vessant més personal. La vetllada va finalitzar amb una cantada d’havaneres i un cremat popular al costat del gran forn de terrissa negre encès.

Agraïments

Volem agrair la participació de tothom que es va reservar amb il·lusió aquest dia amb l’objectiu descobrir l’ofici de terrissaire, la seva vinculació amb la gastronomia i la figura de Josep Mestres.

Des de Terra i Gastronomia volem continuar amb el llegat de Josep Mestres, posant en valor allò pel que va lluitar al llarg de tota la teva vida: promoure i difondre la terrissa en totes les seves vessants perquè l’ofici identitari del nostre poble, el de terrisser, perduri amb orgull a través d’aquest art.

Així mateix, també volem agrair la participació desinteressada de tots els que van ajudar a que aquest dia fos una realitat, entre els quals: la família i amics de Josep Mestres, l’Associació de Terrissaires Artesanals de Quart, l’Associació Amb Ulls de Dona, l’Associació de Dones de Palol, l’Associació de Jubilats, la Comissió de Festes de Quart, la parada del Saúl del Mercat de Quart, el bar Ca l’Àngel i molts més. Moltes gràcies a tots!

Us hi esperem l’any vinent!