El Museu de la Terrissa va acollir dimarts una trobada entre consistori, agents i entitats esportives i socials del municipi per tal d’establir les primeres passes cap a la posada en funcionament del pla d’acció en Educació 360 del municipi de Quart, dissenyat en les trobades i reunions mantingudes al llarg del 2021.

La sessió, organitzada per l’Ajuntament de Quart, ha estat la primera de diverses sessions que es realitzaran al llarg de l’any i ha consistit en una formació centrada en les pràctiques restauratives, la comunicació Noviolenta (CNV) i l’aprenentatge social, emocional i ètic. Així mateix, també ha servit per fomentar el treball en xarxa i generar diàleg i apropament entre els participants.

Vanesa Larramendy, regidora d’educació, esports i festes de l’Ajuntament de Quart va remarcat que «des de l’Ajuntament de Quart volem apostar fermament per l’Educació 360, per això volem comptar amb tota la comunitat existent al municipi atès que formem un ecosistema educatiu connectat que influeix en les diverses esferes dels aprenentatges dels infants i adolescents».

L’Ajuntament de Quart es va adherir al projecte d’Educació 360 l’any 2021 amb el compromís de promoure l’educació 360 al municipi. Es van escollir principalment 3 línies estratègiques consuades amb les entitats i agents del municipi:

  • Educació de les emocions i de la cura. Emocional, nutricional, sexual, gènere, ecològica, conflictes...
  • Foment de la relació i la coordinació entre entitats i seveis. S’el·laborarà una Guia conjunta d’activitats i projectes
  • Foment de la participación d’infants i joves. Per dona-los veu i protagonisme

Per donar resposta a aquestes línies estratègiques, aquest any, s’ha optat per definir diverses accions que versen al voltant dels dos primers eixos.

 

La primera sessió, formativa

A la sessió d'avui hi ha assistit representants de les dues escoles del municipi (Santa Margarida i Nou de Quart) i de la llar d'infants de La Baldufa; de l’Associació de Dones de Palol, l'Associació de Gimnàstica Rítmica i Unió Esportiva Quart; del Centre d'Assistència Primària (CAP), i de Càritas. A més, també hi ha assistit l'alcalde, Carles Gutiérrez; la regidora d'educació, festes i esports, Vanessa Larramendy; el regidor de salut i entitats, Josep Roura; la regidora de gent gran, Gemma Borgoñoz, i tècnics dels serveis socials i la Biblioteca, presents en el consistori.

La jornada, que s'ha iniciat a les 9.15 hores del matí, ha consistit en dos tallers. El primer, titulat «Aprenentatge social, emocional i ètic» ha estat impartit per Hans Burghard i ha versat sobre com proporcionar eines per al desenvolupament d'habilitats i actituds prosocials; gestionar constructivament les emocions, i fomentar una ètica de la responsabilitat que parteixi del pensament crític i la descoberta personal.

En el segon taller, «Pràctiques Restauratives i Comunicació Noviolenta (CNV)», Neus Bartolí ha exposat un marc relacional per fomentar els valors del respecte, la inclusió, la participació, la no-violència, l'honestedat, la diferència, la col·laboració, la responsabilització i la reparació orientat cap a les necessitats.

Finalment, la trobada ha finalitzat amb una reunió dels assistents per treballar per la segona jornada de formació. Una trobada que tindrà lloc, previsiblement, abans de l’estiu, en què es crearà un sociograma que representi el conjunts d’agents i entitats del municipi i la relació entre aquestes, així com un taller/dinàmica per apropar els agents i entitats i generar coneixement al voltant de les seves activitats. D’altra banda, paral·lelament, s’està treballant en l’elaboració d’una guia d’entitats i serveis que reflecteixi el mapa d’activitats del municipi. 

Aquesta acció s’engloba dins la convocatòria de subvencions corresponent a Educació 360 a Temps complert d’aquest any 2022 de la Diputació de Girona, que ha atorgat a l’Ajuntament un import de 1.206,32€.

Aquesta quantia ha ajudat a elaborar aquesta acció, així com la resta que s’han preparat per aquest 2022. Aquest import contribueix al finançament municipal i des d’aquí agraïm el suport i la col·laboració de la Diputació de Girona.