El passat dimecres 29 de setembre, es va realitzar una sessió informativa sobre incendis en  habitatges en sòl no urbanitzable forestal per a veïns i veïnes de la colònia Vinyoles, situada al nucli de Sant Mateu de Montnegre, amb l’objectiu d’informar-los sobre els riscos i les mesures de seguretat davant d’aquestes situacions d’emergència.

L’alcalde de Quart, Carles Gutiérrez, va donar la benvinguda als assistents i va presentar els ponents: Maria Pipió, tècnica en Prevenció d’Incendis de la Diputació de Girona; Enric Cano, sotsinspector del cos de Bombers; Jordi Recasens, agent rural del Gironès, i Josep Fontacaba, redactor del projecte executiu de la colònia Vinyoles d’Apex Forestal i Ambiental.

Maria Pipió va explicar als veïns i veïnes la normativa vigent respecte a incendis forestals en zones habitades, Enric Cano va exposar diversos aspectes sobre la gestió dels incendis realitzada pels Bombers de la Generalitat i Jordi Recasens va concretar com ha de ser la franja exterior de protecció dels habitatges. Finalment, Josep Fontacaba va donar a conèixer els principals aspectes del projecte executiu, el qual ha estat finançat per la Diputació de Girona dins del seu Pla de Serveis en Matèria de Prevenció d’Incendis.

Aquest últim es tracta d’un projecte creat amb la finalitat d’establir l’obertura i el manteniment de franges perimetrals de prevenció d’aquesta colònia. Segons el projecte, que actualment es troba en fase d’exposició pública, es delimita una franja exterior de protecció de 25 metres entorn de cadascun dels habitatges de la colònia Vinyoles. A més, es descriu la tipologia de vegetació existent i les tasques de tractament de la vegetació per l’execució de cada franja i el seu manteniment, d’acord amb els criteris definits pel Decret 123/2005.

El projecte va ser aprovat per la sessió plenària municipal del 13 de setembre de 2021 i el podeu consultar a través del següent enllaç.

La jornada informativa va ser organitzada per l’Ajuntament de Quart, la Diputació de Girona, la Regió d’emergències de Girona i el cos d’Agents Rurals de la Generalitat de Catalunya. Aquesta sessió també s’emmarca dins del Pla de Serveis en Matèria de Prevenció d’Incendis de la Diputació de Girona.