• El Museu de la Terrissa de Quart aplega una cinquantena de tècnics esportius en una formació especialitzada per adquirir les eines necessàries per treballar la salut mental entre joves i infants.

 

L’Ajuntament de Quart, el Consell Esportiu del Gironès i l’Àrea de Joventut del Consell Comarcal del Gironès, en el marc del projecte “OCELL DE FOC” de la Direcció General d'Economia Social i Solidària, el Tercer Sector i les Cooperatives; han promogut i organitzat una formació per a persones joves entrenadors i entrenadores.

Aquest projecte neix gràcies a la iniciativa de l’Ajuntament de Quart, el qual va recollir la demanda de les entitats esportives del municipi de poder dotar al seu personal tècnic de formació en l'àmbit de la salut mental, per tal de disposar d’eines i recursos davant de les possibles problemàtiques entre joves i infants.

El teixit associatiu esportiu al municipi de Quart és molt important atès que mobilitza a més de 650 nens i nenes, tant del municipi com d’arreu del territori (el 49% no estan empadronats al municipi). Per aquest motiu, l’equip de govern va mantenir-hi diverses reunions amb l’objectiu de recollir les seves necessitats i demandes.

Les entitats esportives van coincidir en la necessitat de poder dotar als seus formadors/es i entrenadors/es d’eines per tal d’acompanyar psicològicament al seu alumnat i així prevenir o anticipar-se a possibles problemes.

El regidor d’Esports, Ricard Ruiz, ha assenyalat que «arran de la demanda de les entitats esportives del municipi, s’ha pogut planificar i articular la primera de les formacions específiques que permet capacitar de nous recursos al personal tècnic en l’àmbit de la salut mental en l’esport» i ha afegit que «gràcies al Consell Comarcal del Gironès, aquesta primera formació ha estat impartida per un dels millors professionals referent en aquest camp».

La formació, a càrrec del psicòleg esportiu Pep Marí, ha tingut lloc el dia 23 de gener al Museu de la Terrissa de Quart i ha aplegat al voltant d’unes 50 persones joves entrenadores. El 59% dels i les assistentes procedien d’altres municipis, tant de la comarca del Gironès, com Girona, Salt, Sant Gregori, Sant Julià de Ramis... com de municipis d’altres comarques gironines (Figueres, Lloret, Olot...) i fins i tot de la demarcació de Barcelona (Tordera i Barcelona capital).

Els i les assistentes a la jornada hi ha assistit com a representants d’entitats esportives tan diverses com del món del bàsquet, futbol sala i base, hoquei, vòlei, patinatge, gimnàstica artística i rítmica, taekwondo ... així com representants i tècnics d’ens locals i supramunicipals.

Els objectius han estat identificar senyals de risc de vulnerabilitat psicològica en els infants i els adolescents que practiquen esport, proposar als tècnics recursos per promocionar la salut mental dels joves esportistes, i suggerir a les persones tècniques actuacions que faciliten el manteniment de la salut mental dels nostres esportistes.

En paraules de l’alcalde de Quart, Ferran Rodero, amb aquesta nova formació fem un primer pas molt important per capacitar als entrenadors i les entrenadores i ajudar, així, als nostres infants en situacions complexes».

Aquesta formació s’emmarca dins el programa de “Formació i Acció” del Consell Esportiu del Gironès i suposa la primera actuació de la sinergia entre el Consell Esportiu del Gironès i l’Àrea de Joventut del Consell Comarcal del Gironès per treballar la salut mental entre les persones joves al món de l’esport. En declaracions de la Consellera Comarcal i presidenta del Consell Esportiu, Anna Coll, «el món de l’esport aglutina moltes persones entrenadores joves, i els hi hem d’oferir les eines perquè puguin treballar la salut mental tant entre elles mateixes, com amb els infants i joves que tenen als seus equips. Només amb el treball en equip i eines tan potents com l’esport, serem capaços de donar els recursos que necessita el nostre jovent per al seu benestar emocional».