La terra és la matèria bàsica que s’ha utilitzat a Quart per impulsar des de fa segles l’ofici artesanal del terrisser, però, també, és sinònim de territori, sostenibilitat, art, creació i tradició. Al municipi, les dones han tingut un paper rellevant en les diferents professions de proximitat, per això, l’Ajuntament de Quart vol posar de relleu la seva tasca.

Des del 8 i fins al 31 de març, celebrarem la primera edició de les jornades «Terra de dones», que s’impulsa des de les àrees d’Igualtat i Identitat Cultural per tal de reivindicar el paper de les dones des de la seva fusió amb un dels trets identitaris més rellevants del municipi: la terra. L’Ajuntament ha decidit aprofitar la commemoració del dia 8 de març (8M), Dia Internacional de les Dones, per donar visibilitat a les dones del municipi de diferents àmbits professionals, però sobretot del món de l’art i la cultura.

Enguany, s’han organitzat prop de 10 activitats gratuïtes en el Museu de la Terrissa i en espais naturals de l’entorn, un programa que tindrà com a tret de sortida el dimarts 8 de març a les 17h.

  • Jornada 8M

La inauguració serà a les 17h i comptarà amb els parlaments de l'alcalde, la regidora d’Igualtat i el regidor d'Identitat Cultural. Seguirà amb la lectura d'un manifest, i culminarà amb l’actuació del Cor de Cor, una coral formada per dones del municipi acompanyades del pianista Joan Sadurní, i el monòleg «Tentacles. Fills de la violència de gènere», de la Cia Les Loles, amb l’actriu Araní Gómez i sota la direcció i dramatúrgia de Maria León. 

Les jornades portaran diferents activitats:

  • Taller d’autodefensa femenina

Els dijous 10, 17 i 24 de març, i 7, 21 i 28 d’abril, s’impartirà un curs de sis sessions amb classes d’autodefensa femenina a la Sala d’Exposicions del Museu de la Terrissa de Quart. Es tracta d’una activitat gratuïta amb inscripció prèvia al web de l’Ajuntament de Quart.

  • Una passejada literària

El pròxim dissabte 26 de març, l’Associació Excursionista de Quart ens portarà un itinerari als Arbres Monumentals de Quart així com altres indrets en una passejada literària per conèixer l’obra de dues dones escriptores del nostre territori: Mercè Saurina i Marta Puig. L’excursió sortirà des del Museu de la Terrissa a les 9:30h del matí.

  • Les dones al món del manga

«El món del manga: quin és el teu personatge femení preferit?» és el títol d’aquest taller a càrrec de l’acadèmia de japonès Som Japó, que tindrà lloc a la Sala d’Exposicions del Museu el dimarts 15 de març a partir de les 17.30h. Una activitat gratuïta que repassarà el rol de les dones en l’àmbit del manga.

  • Les dones i la ciència

Els infants des de 1er fins a 6è de Primària de Quart podran gaudir també de dos tallers presencials d’una hora i mitja sobre les disciplines STE(A)M (ciència, tecnologia, enginyeria, arquitectura, Art i Matemàtiques), trencant amb els estereotips de gènere. Tindran lloc a Museu de la Terrissa el dimarts 29 de març a les 17:30h. Per participar en aquesta activitat, és necessari fer inscripció prèvia al web de l’Ajuntament de Quart.

  • Les dones i la terrissa

La clausura de «Terra de dones» serà el pròxim dijous 31 de març a la tarda amb una de les activitats més destacades al Museu de la Terrissa: una trobada per descobrir el paper de les dones terrisseres en el passat i en el present a Quart.