Per segon any consecutiu, terrissa i gastronomia s’uneixen en les jornades «Terra i Gastronomia», una iniciativa endegada per l’Ajuntament de Quart que enguany també comptarà amb la col·laboració de l’Escola d’Hostaleria i Turisme de Girona.
En aquesta edició, que tindrà lloc del 8 al 30 d’octubre, es pretén avançar cap a la professionalització en l’àmbit de la restauració gràcies a la participació de l’Escola, alhora que es mantenen els seus principals objectius: promocionar el teixit de restauradors i restauradores del municipi a través de l’ús de la terrissa i donar a conèixer a la ciutadania aquesta tipologia de cuina saludable, saborosa i sostenible.
L’alcalde del municipi, Carles Gutiérrez, ha assenyalat que «estem molt contents i agraïts que en aquesta edició puguem comptar amb la participació d’aquest centre gironí de referència en l’àmbit gastronòmic i turístic. Compartim amb l’Escola la voluntat de recuperar i difondre la cuina tradicional del territori, especialment aquella preparada a foc lent amb atuells de terrissa». A més, ha destacat que «per nosaltres és molt bona notícia que gairebé hàgim duplicat el nombre d’establiments que s’han animat a preparar la seva versió del Plat Terrisser d’enguany. Això vol dir que s’estan fent bé les coses i que continuem avançant per apropar-la a la ciutadania».
El director de l’Escola, Jordi Garcia, ha esmentat que «aquesta col·laboració és una bona oportunitat per poder recuperar utensilis i suports en desús a les cuines professionals, això ens suposa dues coses molt positives, apostar per la proximitat i ofici i, per altra banda, treballar la cuina tradicional catalana, sempre des d’una òptica actual, tant en tècniques com marc normatiu». I ha afegit que «cal pensar que per poder mantenir, tant l’ofici com els plats tradicionals, se’ls hi ha de donar ús i visibilitat, ja que al perdre‘s, s’ha perdut també l’interès, i caldria anar a la recerca d’atuells pràctics i útils, receptes i plats tradicionals, que els professionals adquireixen perquè hi veuen necessitat i sortida. En resum aquesta es una bona oportunitat per poder recuperar i innovar tant en la cuina com en la terrissa».
Aquesta edició de «Terra i Gastronomia» tornarà a englobar:
- Cicle gastronòmic per restaurants i establiments de cuina de Quart (durant tot el mes d’octubre)
- Dia de l’oller “Josep Mestres” (dissabte 22 d’octubre)
- Quart, Artesania de la Terra (finals de novembre)
A més, el divendres 21 d’octubre, es realitzarà a l’Escola d’Hostaleria i Turisme de Girona una sessió formativa sobre la cuina del territori i els vins macerats amb terrissa a càrrec del sommelier Ferran Vila i un professor de l’Escola d’Hostaleria especialista en aquesta tipologia de cuina. La formació, que compta també amb el suport de la Diputació de Girona, està dirigida principalment a restauradors/es professionals i a l’alumnat de l’Escola d’Hostaleria.
Consulta més informació sobre aquesta formació aquí
Cicle gastronòmic per a restaurants i establiments de cuina de Quart
Un total de nou establiments de restauració del municipi, quatre més que en l’edició 2021, oferiran la seva adaptació del Plat Terrisser 2022: la cassola bosquetana. Es tracta d’una recepta històrica de la comarca del Gironès; recuperada pel divulgador cultural especialitzat en gastronomia històrica, Pep Vila; escollida per les entitats socials del municipi (Amb Ulls de Dona, Dones de Palol d’Onyar i Llar de jubilats de Quart) i adaptada al present per Jordi Parés, cuiner i professor de l’Escola d’Hostaleria i Turisme de Girona.
Dia de l'Oller, Josep Mestres
L’acte més rellevant continuarà essent el Dia de l’Oller Josep Mestres, que tindrà lloc el 22 d’octubre, dedicat a destacar l’ofici d’oller i al record del mestre terrissaire Josep Mestres, el qual va dedicar la seva trajectòria vital a impulsar i promocionar aquest ofici tradicional i artesanal. En aquest dia, es duran a terme diverses activitats que volen apropar el món de la cuina en terrissa i l’ofici d’oller a persones de totes les edats.
La jornada seguirà una estructura semblant a la de l’any passat en la qual van assistir al voltant d’unes 500 persones d’arreu del territori. Es mantindrà la gimcana familiar a primera hora del matí, modificant la majoria de proves i ubicacions, el dinar popular on els comensals podran tastar el Plat Terrisser 2022 i activitats culturals a la tarda. A més, s’hi pretén afegir, com a novetat, formació en cuina amb terrissa oberta a la ciutadania.
Quart, Artesania de la Terra
Finalment, amb la coorganització del Consorci Gavarres i la col·laboració de l’Associació de Terrissers de Quart, es tornaran a dur a terme les activitats de «Quart, Artesania de la terra».
Durant tres dissabtes consecutius, a finals de novembre i inicis de desembre, es realitzaran aquestes sessions en les quals es donaran a conèixer la terrissa negra de Quart a través de la visita a l’obrador de can Bonadona, únic del municipi on es realitza la ceràmica negre, i la visita guiada al Museu de la Terrissa de Quart, el qual obrirà les seves portes per a l’ocasió. A més, al finalitzar es realitzarà un petit tast del Plat Terrisser 2022.
Vine a tastar el Plat Terrisser 2022!