L’Ajuntament de Quart va celebrar el dilluns, 3 de març, al vespre la segona sessió ordinària del 2025.
Durant la reunió, es van aprovar sis punts de l'ordre del dia, incloent-hi l'acta de la sessió plenària anterior, mentre que dos punts –les festes locals i la modificació de l'ordenança fiscal número 23– es van posposar per a la següent sessió plenària.
A causa de les obres de millora de l'eficiència energètica que s'estan duent a terme a l'edifici de l'Ajuntament de Quart, la sessió plenària es va dur a terme a la biblioteca Miquel Pairolí de Quart.
Un dels punts que es va aprovar, per unanimitat, va ser l'aprovació de la nova denominació de la plaça Ortega Monasterio de Palol d'Onyar com a plaça Àngela Bivern i Puig.
Actualment, la plaça du el nom del compositor Ortega Monasterio i es vol substituir pel de la comandanta Àngela Bivern i Puig. El motiu d'aquest canvi és la presumpta vinculació del compositor d'havaneres tan populars com "El meu avi" amb xarxes de clubs on s'explotaven sexualment menors d'edat.
Àngela Bivern i Puig va ser una heroïna catalana destacada durant el setge de Girona en la Guerra del Francès. Nascuda a Palol d'Onyar el 1787, va liderar una esquadra de la companyia Santa Bàrbara, formada per dones que donaven suport a la defensa de Girona el 1809.
La inauguració d'aquesta plaça amb el nom de plaça Àngela Bivern i Puig es durà a terme el pròxim dissabte, 8 de març a les 18.00 hores, durant la commemoració del Dia Internacional de les Dones, en el marc del projecte "Terra de dones" 2025.
Durant la sessió plenària es va establir que s'afegiran a la proposta aprovada els motius que justifiquen aquest canvi de nom.
Nou escut de l'Ajuntament de Quart
La sessió plenària ordinària també va aprovar inicialment, amb l'abstenció d'ERC i els vots en contra de Quart Actiu i la CUP, el nou escut de l'Ajuntament de Quart. En la sessió plenària del 18 de setembre del 2023 es va acordar sol·licitar al Departament de la Presidència de la Generalitat de Catalunya l'inici de l'expedient per establir l'escut heràldic de Quart, que fins ara el municipi no en disposava.
L'Institut d'Estudis Catalans (IEC) va elaborar aquesta única proposta presentada a la sessió plenària. Es tracta d'un "escut caironat truncat, al 1r, d'atzur, una olla d'or; al 2n, d'or, 4 pals de gules. Per timbre, una corona mural del poble".
La proposta, que va ser la única que ens va entrecar l'IEC, se sotmetrà a informació pública durant un període de 30 dies. Si no es presenta cap reclamació, es considerarà aprovat definitivament.
Altres punts aprovats a la sessió plenària
La sessió plenària va aprovar per unanimitat tant l'acta anterior com la modificació de l'ordenança fiscal número 4, reguladora de l'impost sobre construccions, instal·lacions i obres de l'Ajuntament de Quart. La modificació es basa en la introducció a l'ordenança d'uns mòduls del pressupost de les construccions, instal·lacions i obres que regiran el càlcul d'aquest impost.
També es va donar compte de l'informe anual dels resultats del control intern de l'Ajuntament de Quart de l'exercici 2024 i es va aprovar el plec de condicions econòmico-administratives que han de regir l'alienació del pis de protecció oficial de l'Ajuntament de Quart, al Carrer Rafel Masó. Aquest punt, aprovat amb els vots a favor de l'equip de govern, i l'Abstenció dels vots de Quart Actiu, la CUP i ERC, estableix l'alienació d'aquest habitatge de 79,65 m2 i l'aprovació de les clàusules econòmic-administratives que han de regir el seu procediment de venda.